Megbízható, inspiráló, fenntartható, változást hozó: ezek azok a szavak, amelyeket a közönség az uniós ökocímkével társítottak a legutóbbi "Helyezze a turisztikai szálláshelyeket zöld reflektorfénybe az uniós ökocímkével" című webináriumon. A webinárium összehozta az ágazat kulcsszereplőit, inspiráló sikertörténeteket mutattak be, valamint azt, hogy az uniós ökocímke milyen pozitív hatással van az idegenforgalom jövőjére.

Helyezze turisztikai szállását zöld reflektorfénybe az uniós ökocímkével. Csatlakozzon az Európai Bizottság által 2024. június 11-én 14:30–16:00 órakor szervezett webináriumhoz!

Magyarország zöld közbeszerzési stratégiája előirányozza az ökocímkék hazai közbeszerzési eljárásokban történő alkalmazását elősegítő eszközrendszer kidolgozását. Bár a hazai közbeszerzési szabályozás az uniós irányelvekkel összhangban lehetővé teszi az ökocímkék alkalmazását a közbeszerzési eljárásokban, az ezzel kapcsolatos gyakorlatról nem állnak rendelkezésre átfogó adatok, és a Közbeszerzési Hatósághoz érkezett jelzések alapján arra következtethetünk, hogy az érintettek nem ismerik kellő

Itt az ideje, hogy víztudatosan éljünk! A vizet, mint az egyik legértékesebb természeti erőforrásunkat, védeni kell. Vízkörforgásunk azonban megszakadt. Nemcsak az éghajlatváltozás súlyosbította azt, az aszályok és árvizek pusztítják életünket és gazdaságainkat, hanem a szennyezés is, mivel folyóink, tengereink és felszín alatti vizeink most tele vannak vegyi anyagokkal, műanyagokkal és más veszélyes anyagokkal.

Az olimpiai láz fokozódásával az uniós ökocímke sportos kerekes bemutatóterme útra kel a környezetbarát termékek támogatása és az uniós tagállamok tudatosságának növelése érdekében.

A 2024. márciusi adatok szerint rekordszámú uniós ökocímke-engedélyt és terméket adtak ki

Az uniós ökocímke iránti lelkesedés új magasságokat ért el, és az elmúlt hat hónapban a 25 termékcsoport túlnyomó többségében növekedés tapasztalható. Jó hír a fogyasztók, a vállalkozások és a kiskereskedők számára – és a bolygónak is! 

 

Az ír Derrycourt Company LTD nagy lépéseket tett beltéri takarítási szolgáltatásai fenntarthatóságának javítása érdekében, és úgy véli, hogy az uniós ökocímke kulcsfontosságú a zöld elkötelezettségének a bemutatásában

2024. február 29., csütörtök – 15:07

Szófia számos szállodájában megszálló látogatók mostantól környezetbarátabb stílusban frissülhetnek fel. Ennek oka, hogy a Moskov & Son által szállított testápolót használják. A vállalat Energizáló samponja és tusfürdője az első olyan testápolási termék, amely elnyerte a rangos uniós ökocímkét Bulgáriában.

A Magyarország nemzeti meteorológiai szolgáltatójáról és a meteorológiai tevékenységről szóló 547/2023. (XII. 12.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 13. § (7) bekezdése értelmében, 2024. január 1.

2023. december 20., szerda – 14:56

Új pályázati felhívás jelent meg a turisztikai szektorban tevékenykedő kkv-k számára. A finanszírozás célja egy átfogó támogatási csomag nyújtása, amely képzést, pénzügyi támogatást és tanácsadási szolgáltatásokat foglal magában, együttműködési partnerség keretében, beleértve a turisztikai ágazat kulcsfontosságú szereplőit is.

2023. november 23., csütörtök – 17:09

Keresd a jelet! címmel idén is útjára indítja versenyét a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és az Energiaügyi Minisztérium. A magyarországi középiskolás csapatok részére kiírt versenyen a diákok összemérhetik tudásukat a Környezetbarát Termék védjegy, az európai uniós ökocímke, valamint a környezetbarát gondolkodás és a fenntartható fejlődés gondolatkörében.

A Magyar Tisztítástechnológiai Szövetség 2023. november 30-án, XIII. alkalommal rendezi meg éves szakmai konferenciáját a budapesti Intercity Hotelben, a közismert takarítógép gyártó és forgalmazó cég, a Tennant támogatásával.

2023 szeptemberéig 2 584 engedélyt adtak ki 88 921 termékre (árukra és szolgáltatásokra) az uniós piacon.

Az EU ökocímke tényei és számadatai

Ahogy cikkünk első részében bemutattuk, szinte minden termékkategóriában előfordulhat, hogy olyan termékeket akarnak nekünk környezetbarátnak nevezve eladni, amelyek ilyen jellegű minősítése legalábbis kétségeket ébreszthet a figyelmes vásárlóban a zöld állítások valóságtartalmát illetően.

Fontos partnerünk, a Tudatos Vásárlók Egyesülete számszerűsítve állapította meg átfogó felmérésében, hogy „16 százalékkal bővült 2022-ben a környezetbarátként árult tisztítószerek piaca, ezzel az elmúlt 3 évben mintegy kétszeresére nőtt a teljes forgalmuk, ami tavaly közel 8,4 milliárd forintot tett ki”.

2022 decemberében a magyar kormány elfogadta Magyarország első zöld közbeszerzési stratégiáját, mely olyan eszközök és ösztönzők kialakítását irányozta elő, amelyek a zöld közbeszerzési gyakorlat kialakulását támogatják.

2023. szeptember 20., szerda – 10:34

A KKVHÁZ Zrt. 2023. szeptember 11-i országos csúcstalálkozójának meghívott előadói elsősorban a szabályozással, a finanszírozással, a pályázatokkal, az adózással, a képzéssel és nem utolsósorban a digitalizáció kihívásaival kapcsolatos kérdésekre összpontosítottak. 

A gazdasági fejlődés motorjának eddig a klasszikus liberális közgazdaságtan Adam Smith és David Ricardo által megfogalmazott tanainak megfelelően a fogyasztást gondoltuk, bízva a kormányzati beavatkozástól mentes szabadpiac és szabadkereskedelem megfelelő önszabályozásában, ám a jelek szerint ma már mindez nem teljesen összeegyeztethető a fenntartható gazdálkodással.

2023. augusztus 8., kedd – 11:01

A kíváncsi emberek már legalább az ókor óta turistáskodnak. Szervezett utakon vagy egyénileg felkeresik a világ – azaz a hellenisztikus civilizáció – hét csodáját a gízai piramisoktól a rodoszi kolosszusig, majd meglátogatják a nyolcadikat, Nagy Sándor alexandriai mauzóleumát. Keresztes hadjárat örve alatt járják végig a Közel-Kelet szent helyeit, és gyűjtik az ereklyéket, mint például II. András királyunk.

2023. augusztus 2., szerda – 09:21

A benyújtott dokumentumok és a helyszíni ellenőrzés alapján készített szakértői vélemény szerint a Köt-Társ Service Kft.-nek az Upfield Hungary Kft. budapesti, Capital Square irodaházban lévő irodájában nyújtott takarítási szolgáltatása megfelel a környezetbarát takarítási szolgáltatásokra vonatkozó KT-64 feltételrendszerben foglalt követelményeknek.