A Magyarország nemzeti meteorológiai szolgáltatójáról és a meteorológiai tevékenységről szóló 547/2023. (XII. 12.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 13. § (7) bekezdése értelmében, 2024. január 1.

2023. december 20., szerda – 14:56

Új pályázati felhívás jelent meg a turisztikai szektorban tevékenykedő kkv-k számára. A finanszírozás célja egy átfogó támogatási csomag nyújtása, amely képzést, pénzügyi támogatást és tanácsadási szolgáltatásokat foglal magában, együttműködési partnerség keretében, beleértve a turisztikai ágazat kulcsfontosságú szereplőit is.

Szentlőrinci, szolnoki, egri, budapesti és érdi középiskolákból érkeztek a tanulók a Keresd a jelet! – ökocímke verseny döntőjébe, hogy bemutassák szállodazöldítési elképzeléseiket, valamint számot adjanak az ökocímkével kapcsolatos ismereteikről és környezetvédelmi elkötelezettségükről.

2023. november 23., csütörtök – 17:09

Keresd a jelet! címmel idén is útjára indítja versenyét a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és az Energiaügyi Minisztérium. A magyarországi középiskolás csapatok részére kiírt versenyen a diákok összemérhetik tudásukat a Környezetbarát Termék védjegy, az európai uniós ökocímke, valamint a környezetbarát gondolkodás és a fenntartható fejlődés gondolatkörében.

A Magyar Tisztítástechnológiai Szövetség 2023. november 30-án, XIII. alkalommal rendezi meg éves szakmai konferenciáját a budapesti Intercity Hotelben, a közismert takarítógép gyártó és forgalmazó cég, a Tennant támogatásával.

2023 szeptemberéig 2 584 engedélyt adtak ki 88 921 termékre (árukra és szolgáltatásokra) az uniós piacon.

Az EU ökocímke tényei és számadatai

Ahogy cikkünk első részében bemutattuk, szinte minden termékkategóriában előfordulhat, hogy olyan termékeket akarnak nekünk környezetbarátnak nevezve eladni, amelyek ilyen jellegű minősítése legalábbis kétségeket ébreszthet a figyelmes vásárlóban a zöld állítások valóságtartalmát illetően.

Fontos partnerünk, a Tudatos Vásárlók Egyesülete számszerűsítve állapította meg átfogó felmérésében, hogy „16 százalékkal bővült 2022-ben a környezetbarátként árult tisztítószerek piaca, ezzel az elmúlt 3 évben mintegy kétszeresére nőtt a teljes forgalmuk, ami tavaly közel 8,4 milliárd forintot tett ki”.

2022 decemberében a magyar kormány elfogadta Magyarország első zöld közbeszerzési stratégiáját, mely olyan eszközök és ösztönzők kialakítását irányozta elő, amelyek a zöld közbeszerzési gyakorlat kialakulását támogatják.

2023. szeptember 20., szerda – 10:34

A KKVHÁZ Zrt. 2023. szeptember 11-i országos csúcstalálkozójának meghívott előadói elsősorban a szabályozással, a finanszírozással, a pályázatokkal, az adózással, a képzéssel és nem utolsósorban a digitalizáció kihívásaival kapcsolatos kérdésekre összpontosítottak. 

A gazdasági fejlődés motorjának eddig a klasszikus liberális közgazdaságtan Adam Smith és David Ricardo által megfogalmazott tanainak megfelelően a fogyasztást gondoltuk, bízva a kormányzati beavatkozástól mentes szabadpiac és szabadkereskedelem megfelelő önszabályozásában, ám a jelek szerint ma már mindez nem teljesen összeegyeztethető a fenntartható gazdálkodással.

2023. augusztus 8., kedd – 11:01

A kíváncsi emberek már legalább az ókor óta turistáskodnak. Szervezett utakon vagy egyénileg felkeresik a világ – azaz a hellenisztikus civilizáció – hét csodáját a gízai piramisoktól a rodoszi kolosszusig, majd meglátogatják a nyolcadikat, Nagy Sándor alexandriai mauzóleumát. Keresztes hadjárat örve alatt járják végig a Közel-Kelet szent helyeit, és gyűjtik az ereklyéket, mint például II. András királyunk.

2023. augusztus 2., szerda – 09:21

A benyújtott dokumentumok és a helyszíni ellenőrzés alapján készített szakértői vélemény szerint a Köt-Társ Service Kft.-nek az Upfield Hungary Kft. budapesti, Capital Square irodaházban lévő irodájában nyújtott takarítási szolgáltatása megfelel a környezetbarát takarítási szolgáltatásokra vonatkozó KT-64 feltételrendszerben foglalt követelményeknek.

Ahogy cikksorozatunk előző részében már utaltunk rá, az eredetileg szállodák tanúsítására tervezett UZ 200 osztrák ökocímke kulturális intézményekre, azaz elsőként múzeumokra, majd a szabadidő-ipar egyéb szereplőire való kiterjesztése mára már a színházakat és mozikat is érdekeltté tette környezetvédelmi elkötelezettségük ökocímke megszerzésével való kinyilvánításában.

Számos Ausztriában  túrázó és kiránduló bel-és külföldi turistának már nem csupán az fontos, hogy fenntartható módon utazhasson és lakhasson a nyaralása alatt, hanem az is, hogy minél klímasemlegesebb programokat és kulturális intézményeket látogathasson meg.

2023. június 22., csütörtök – 16:11

Mivel egyre több cég hamis marketinggel sugallja, hogy ő valójában zöld, sőt méregzöld, a fokozódó környezetvédelmi globális kihívások közepette mind a magyar, mind a tagállami hatóságok és uniós jogszabályalkotó szervek kénytelenek  határozottan fellépni a greenwashing ellen.

Az Európai Bizottság értékelése szerint a 2023. júniusában lejáró, a mosó- és tisztítószerek termékcsoportjaira vonatkozó ökocímkés feltételrendszerek  esetében felülvizsgálatra van szükség a többi uniós szakpolitikával való összhang biztosítása és az ökocímke népszerűsítése érdekében. A felülvizsgálatok 2026-ig előirányzott elvégzéséig számos feltételrendszer érvényességi idejét meghosszabbították.

2023. június 15., csütörtök – 17:43

A 2023-as Akkreditációs világnap fő témája a fenntartható globális kereskedelem kialakításának akkreditációs eszközökkel történő segítése.

A Weishaupt neve már az olaj – és a gáztüzelés aranykorában egyet jelentett a megbízhatósággal és a hatékonysággal, ami a fenntarthatóság irányába tett első lépés – tudhattuk meg a Weishaupt csoport magyarországi leányvállalatának ügyvezetőjétől, Hegyi Gábortól a cég biatorbágyi telephelyén immáron IX. alkalommal megtartott környezetbarát napjának megnyitó előadásán.

A magyar kormány célja, hogy a 2022 és 2027 közötti időszakra előirányzott Zöld Közbeszerzési Stratégiájába foglaltaknak megfelelően a környezetvédelmi szemléletű közbeszerzések tényleges elterjedésében valódi előrelépés legyen tapasztalható az elkövetkező öt évben. Ennek eléréséhez a zöld közbeszerzési szempontok gyakorlatba ültetésére van szükség,  amiben mostantól egyebek mellett egy kézikönyv segíti az érintett pályázatkiírókat és pályázókat.