Ökocímkével a minősítetten környezetbarát termékeket jelölik

A minősített termékeken vagy annak csomagolásán megtalálható az ökocímke. Ilyen ökocímke lehet a magyar nemzeti "Környezetbarát Termék” védjegy, az Európai Unió ökocímkéje, az északi "Nordic Swan" azaz "Északi hattyú, a német "Kék Angyal", valamint az osztrák és a  francia nemzeti címkék. A címkék mellett fel van tüntetve  az adott termék regisztrációs száma, melynek alapján beazonosítható a gyártó,  ráadásul gyakran az adott termék környezetre gyakorolt hatásáról is információkat kapunk. 

A környezeti címkézés (környezetbarát minősítés és tanúsítás) célja a környezet iránti felelősségtudat erősítése, a gyártók, forgalmazók ösztönzése a környezeti szempontból kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező termékek és eljárások bevezetésére, illetve a fogyasztók tájékoztatása a minősített termékekről és szolgáltatásokról. Az életútelemzésen alapuló minősítő-tanúsító rendszer bevezetésével megszűnt a lehetősége a terméken, termékismertetőben, reklámban megjelenő önkényes tájékoztatásnak és kiküszöbölhetők a környezeti tulajdonságokkal kapcsolatos eddigi bizonytalanságok, félreértések.

Az EU ökocímkés termékminősítést elég egy tagállamban megkérni, a többiben az eredeti ökocímkével és regisztrációs számmal lehet forgalmazni a termékeket és szolgáltatásokat.

Aki keres, az talál! Legyünk környezettudatos vásárlók és ne hagyjuk, hogy csak a reklámok befolyásoljanak vásárlási szokásainkat! Keressük a Környezetbarát Termék védjegyet, vagy az uniós ökocímke logót a termékeken, és ajánljuk azokat másoknak is. A 2024. márciusi adat alapján Európa-szerte több mint 95 758 termék és szolgáltatás kapta meg az uniós minősítést, ez a szám pedig hónapról-hónapra nő. 

Ha mérlegeljük a környezetbarát termékek és szolgáltatások adta előnyöket és a járulékos költségek csökkenését, rájövünk, hogy a környezetkímélő termékek hosszú távon gazdaságosabbak az „átlagos” termékeknél. Ami drága, az az egészségünk. Az egészségünk a legdrágább kincs, megőrzésére ezért időben gondot kell fordítanunk. A gyógyszerek jóval többe kerülnek, persze erre többnyire akkor döbbenünk rá, amikor már problémák adódnak az egészségünkkel. A környezetbarát termékek kíméletesek, nem károsítják a szervezetünket, ha ilyen termékeket vásárolunk, már tettünk is egy lépést saját magunk és gyermekeink egészségének védelme, a környezetünk megóvása érdekében. Legyen a változások katalizátora!

Amennyiben egy adott termékre nincs, vagy nincs érvényben lévő, pályázható feltételrendszer, akkor lehetőség van annak kidolgoztatására a nemzeti rendszerben. Ebben az esetben a HungaroMet Nonprofit Zrt. címére kell beküldeni az erre vonatkozó szándéknyilatkozatot, amelynek röviden az alábbiakat kell tartalmaznia: 1.) az adott termék leírását, jellemzőit, 2.) a piacon jelenleg elérhető hasonló termékeket, 3.) össze kell foglalni azokat a jellemzőket, amelyek alapján kimutathatók a más termékhez viszonyított környezeti előnyei. Termékcsoport fejlesztési javaslatra további tájékoztatót itt talál. További kérdését kérjük, küldje a következő e-mail címre: info [at] okocimke.hu (subject: T%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%A1s%20k%C3%A9r%C3%A9s, body: Herman%20Ott%C3%B3%20Int%C3%A9zet%20Nonprofit%20Kft.%0A%0Ainfo%40okocimke.hu%0A%0A%0ATisztelt%20%C3%96koc%C3%ADmke%20Tan%C3%BAs%C3%ADt%C3%B3%20Igazgat%C3%B3s%C3%A1g!%0A%0A)   

Az ökocímke használatra irányulóan a HungaroMet Nonprofit Zrt. köt szerződést a nyertes Pályázóval. A szerződés 1 – 5 évig, legfeljebb a minősítési feltételrendszer érvényességének idejéig tart. A szerződés rögzíti az ökocímke használatának ellenőrzését is.

A HungaroMet Nonprofit Zrt-nél benyújtható pályázat esetében eljárási díjat kell a cégeknek fizetnie, hiszen ebben az esetben az ökocímke használatára vonatkozó jogot kívánják megszerezni. Erre akár, mint szükséges rosszra tekintenek az érdeklődők, holott ez egy pénzügyi beruházás. A védjegyminősítés átadásakor, az ökocímke használati jog elnyerésekor oldódnak fel ezek a nehézségek. Amikor már profitja is keletkezik a cégnek, rádöbben, hogy jó a befektetése, gazdasági előnyre tett szert, védjegyezett terméke jól eladható az egyre bővülő piacokon. 

A magyar nemzeti 'környezetbarát termék' védjegy minősítésű termékek és gyártóik/forgalmazóik listája megtalálható a honlapunkon. Az uniós ökocímke használati jogát elnyert termékek, illetve azok gyártóinak és forgalmazóinak listája az ECAT online termékkatalógusban található, amely nyilvánosan hozzáférhető az uniós ökocímke honlapján.