VII. Környezetbarát Nap

2021. október 11., hétfő – 12:39

„Környezetünk védelme mindannyiunk jövőjének záloga!” – ezzel a mottóval rendezte meg a hetedik alkalommal a Környezetbarát Napot a Weishaupt Hőtechnikai Kft. A rendezvény célja, hogy minél többen megismerkedjenek a környezetbarát minősítéssel rendelkező termékekkel és a környezettudatos cégekkel.

A házigazda vállalat több szempontból is példaértékű, ez az egyetlen olyan fűtéstechnológiai cég Magyarországon, amelyik „Környezetbarát Termék” védjeggyel rendelkezik gázégőire, kondenzációs fali- és álló gázkazánjaira, napkollektoraira.

Rácz József, a Weishaupt Hőtechnikai Kft. ügyvezetője legutóbb a W típusú gázégőire újította meg az ökocímkét. Az erről szóló tanúsítványt Barta Géza, a Herman Ottó Nonprofit Kft. tanúsítási igazgatója és Nagy Viktor, a tokiói olimpia bronzérmes vízilabdázója adta át, aki maga is elkötelezett a fenntarthatóság mellett. Nagy Viktor a sportolói karrierjével egyidejűleg több vállalkozásokba is kezdett, egyik cége újrahasznosított anyagokból készít sportszereket.
A Weishaupt célja, hogy bemutassuk azokat a termékeket, amelyek ma környezetünk aktív, hatásos védelmét szolgálják – tette hozzá az ügyvezető. Kiemelte, hogy a földgáz felhasználása a következő 10 évben nem hogy csökkenni, inkább emelkedni fog. A közeljövőben szerinte nem számíthatunk európai uniós forrásból támogatásra, és ameddig nem lesz műszaki megoldás az elektromos energia hatékony tárolására, addig a technológiai berendezések nem tudják nélkülözni a gázt és a fűtőolajat.

Szőgyényi-Kovács Szabolcs az Agrárminisztérium Környezettechnológiai és Kármentesítési Főosztályának vezetője beszédében köszönetet mondott azoknak a vállalkozásoknak, amelyek önkéntes vállalásokat tesznek a környezetvédelem érdekében, hiszen a vállalatok környezetvédelmi elköteleződése nélkülözhetetlen egy fenntartható és zöld jövő megalapozásához.Az elköteleződésnek az egyik módja lehet a Környezetbarát Termék védjegy vagy az EU Ecolabel ökocímke megszerzése is – hívta fel a figyelmet Szőgényi-Kovács Szabolcs. Az önkéntes környezetvédelmi vállalás kommunikálásának egy másik lehetősége az EMAS. Ezzel a minősítéssel rendelkező vállalat vagy szervezet vállalja a környezeti teljesítményének fokozatos javítását, értékelését és ezeket nyilvánossá is teszi.

Egyre többen érdeklődnek az elektromos autók iránt. Nem véletlen, hogy Stuttgartban az elmúlt négy hónapban 40 százalékkal csökkent a diesel Mercedes ára – mesélte Temesi László a TesLoungeDrive divízióvezetője. Az elektromos autó kompromisszumokkal jár, de gazdaságosabb és környezettudatos.

Környezettudatosságának is köszönheti jelenetős piaci előnyét az a német kis családi vállalkozás, amely mára több országban 1500 alkalmazottal működik. Stipsits Péter a TECE Gmbh magyarországi leányvállalatának vezetője azt mondta, sikerük nagyrészt az újrahasznosított műanyagnak köszönhetik, ugyanis így nem érintette őket az alapanyaghiány, nincsenek szállítási késedelmeik, időre teljesítik a megrendeléseiket.

Háztartási komposztáló gépét állította ki a Malagrow Kft. A cég újdonsága különlegességnek számít az ipari gépeik mellett. Termékünket háztartásokba, vendéglátóhelyekre, szállodákba szánjuk. Úgy érzem, a környezettudatosság már jelen van a szállodaiparban is – emelte ki Malatinszki Gergely, a cég ügyvezetője.

Felújítható irodatechnikai gépcsaládot fejlesztett ki a RICOH Hungária Kft. A használt gépeiket újjá varázsolják a magyar üzemükben. A környezetvédelemnek fontos része az újrahasznosítás, a Greenline termékcsaládunkkal ezt mutatjuk be – mondta Fekete Gábor marketing menedzser.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.