Két új zöld útmutatót fogadott el a közbeszerzési tanács

2023. október 10., kedd – 16:02

2022 decemberében a magyar kormány elfogadta Magyarország első zöld közbeszerzési stratégiáját, mely olyan eszközök és ösztönzők kialakítását irányozta elő, amelyek a zöld közbeszerzési gyakorlat kialakulását támogatják.

A korábbi években végzett ezirányú tevékenysége alapján a Közbeszerzési Hatóság a stratégia értelmében zöld közbeszerzési szempontok alkalmazásának segítése érdekében kompetencia centrumként folytatja fenntarthatósági tevékenységét. A stratégiában foglaltak alapján a Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács a hazai gyakorlati alkalmazás elterjedését útmutatók kiadásával segíti.

A Tanács két új zöld útmutatót fogadott el:

A beltéri takarítási szolgáltatások tekintetében készített útmutató célja megkönnyíteni az ajánlatkérők számára e szolgáltatások zöld közbeszerzésének gyakorlati megvalósítását. Ennek érdekében az útmutató átfogóan bemutatja a hazai takarítási szolgáltatásokkal kapcsolatos közbeszerzési sajátosságokat, felmerülő problémákat, a magyar takarítási szektor sajátosságait, a takarítási szolgáltatásokra kidolgozott uniós zöld közbeszerzési követelményeket és az irányadó ökocímkéből levezethető kritériumokat, valamint uniós és hazai jó gyakorlatokat.

A grafikai papírok zöld közbeszerzésére vonatkozó útmutató e termékek zöld közbeszerzésének gyakorlati megvalósításának megkönnyítése érdekében ismerteti a másoló és grafikai papírokra irányadó uniós zöld közbeszerzési követelményeket, az ismert uniós és hazai jó gyakorlati példákat, és az ezekből levonható következtetéseket.

A Közbeszerzési Hatóság bízik abban, hogy e két útmutató nyomán egyre több közbeszerzési eljárásban alkalmaznak majd az ajánlatkérők környezetvédelmi szempontokat.

Forrás: kozbeszerzes.hu
Fotó: Közbeszerzési Hatóság