Iskolazöldítés, ökodizájn és környezetbarát bútorgyártás - így zajlott az ökocímke verseny idei döntője

2022. december 8., csütörtök – 17:50

Az ország számos középiskolájából pályázó több, mint 80 három fős csapatból az első fordulós teljesítménye alapján 10 küzdhetett meg egymással 2022. december 2-án az első helyért a 2022-es Keresd a jelet! ökocímke versenysorozat döntőjében. A diákok Szombathelyről, Tatabányáról, Budapestről, Nagykanizsáról és Szolnokról érkeztek, hogy a 3 tagú szakmai zsűri előtt számot adjanak tudásukról, felkészültségükről és környezetvédelem iránti elkötelezettségükről.

Bár a döntő csak 11-től kezdődött, már bő egy órával korábban izgatottan gyülekeztek a 2022-es ökocímke versenysorozat döntőjébe jutott, az ország miden tájáról érkező diákok az Európa Pont Millenáris parkban lévő épületében. A versenyt Juhász Rudolf, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese nyitotta meg.

Felkészülésükkel bizonyították, hogy az ökocímkét szerző cégek döntéshozóihoz hasonlóan elkötelezettek a környezetvédelem ügye iránt"

Juhász Rudolf megköszönte, hogy a diákok a versenyfeladatok lelkiismeretes megoldásával bizonyították, hogy elkötelezettek a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem ügye iránt, ugyanúgy, ahogy az ökocímkét vagy a magyar környezetbarát termék – és szolgáltatás védjegyet megszerző cégek döntéshozói. A szervezők nevében megköszönte a felkészítő tanároknak is, hogy tanítványaik figyelmét a fenntartható fejlődés kérdései és az ökocímke felé fordították, és segítették őket a mai döntőbe jutáshoz szükséges tudás megszerzésében.
 

Juhász Rudolf
A versenyt megnyitó Juhász Rudolf arra biztatta a résztvevőket, hogy a mindennapokban is keressék az ökocímkét
​​​

Keressétek a mindennapokban is az ökocímkéket!”

Utalt rá, hogy az idén 30 éves európai ökocímke és nemzeti változatai mára már a fenntarthatóság védjegyévé váltak, és hitelesen igazolják, hogy a termékeiket és szolgáltatásaikat ezekkel jelölő gyártók és szolgáltatók igazoltan és mérhetően sokkal kevésbé terhelik tevékenységükkel a környezetet, mint az iparágukban tevékenykedő hasonló vállalkozások. „Mindezért arra biztatlak titeket, kedves versenyzők, hogy ne csupán a verseny erejéig, hanem a mindennapokban is keressétek a jelet, azaz az ökocímkét és erre ösztönözzétek a családtagjaitokat, barátaitokat is, mindannyiunk és bolygónk jövője érdekében.”

Mindnyájunknak személyes felelőssége van a felesleges hulladéktermelésben, és környezettudatos fogyasztói döntéseink a gyártókra is hatással lesznek”

A versenyzőket ezt követően Tóth Andi Zero Waste tanácsadó, a zsűri elnöke köszöntötte. Cselekvésre ösztönző beszédben mutatta be, hogy a korábbi évezredes, szerves gazdálkodáson alapuló gyakorlattal ellentétben mára már odáig jutottunk, hogy a magyar háztartások jelentős részben felelősek az ország hulladéktermeléséért, hiszen mintegy 20%-ban járulnak hozzá a teljes szemétmennyiséghez.

Tóth Andi
Tóth Andi fontos üzenete, hogy minden kis lépéssel közelebb juthatunk a fenntartható fejlődéshez

Mindezért rendkívül fontos tudatosítani, hogy az egyes embereknek, az egyénnek rendkívül komoly szerepe lehet a fenntarthatósági célok elérésében. Mivel ráadásul a gyártók és más gazdasági szereplők kénytelenek a vásárlói igényekhez alkalmazkodni, a fogyasztók környezettudatos magatartása az ő viselkedésüket is befolyásolja.


Manapság különösen igaz, hogy minden kis lépés számít”

Ez azért különösen fontos, mert amennyiben a gazdaság szereplői a fenntartható működés és vállalatüzemeltetés mellett döntenek a fogyasztói és a klímaválság által megkövetelt igényekkel összhangban, akkor hatékonyan járulhatnak hozzá az ökológiai katasztrófa megelőzéséhez. Nyilvánvaló, hogy például a csomagolásmentes boltok is a vásárlói igények hatására terjedtek el a piacon, és az is egészen biztos, hogy a kereskedők, gyártók és termelők fenntarthatóság irányába való lépései visszahatnak a fogyasztók környezettudatos magatartására. A társadalom és a gazdasági szféra szereplőinek együttes és közös szemléletmódváltására és cselekvésére van szükség ahhoz, hogy a fenntartható életmód valósággá váljon. „Manapság, amikor a klímaválság az energiaválsággal együtt jelentkezik, különösen igaz, hogy minden lépés számít” – zárta a versenyt megnyitó előadását Tóth Andi.

Somogyi Zoli
Somogyi Zoltán, a Sláger rádió népszerű műsorvezető - szerkesztője házigazdaként mindent megtett a jó hangulatért és a feszültség oldásáért

Ezt követően a diákok ismertették az iskolájuk különböző területeken való zöldítési lehetőségeiről szóló elemzésüket és ötleteiket, bemutatták az általuk lehetőség szerint gyártulajdonosi gondolkodással tervezett környezetbarát termékek főbb jellemzőit és látványterveit, majd érzékeltették a környezetbarát bútorgyártás mérhető és számszerűsíthető előnyeit, végül kvízkérdésekre válaszolva adtak számot a magyar és EU-s ökocímkékkel és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos ismereteikről.

Megoldások bemutatása
Minden csapat bemutatta a versenybe küldött megoldásait

De kik lettek a bajnokok?

A 3 zsűritag, azaz a zsűri elnöke, Tóth Andi, Zero Waste Tanácsadó, valamint Molnár-Füle Gabriella, az Energiaügyi Minisztérium szakértője és Juhász Rudolf, a Herman Ottó intézet Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese a minisztérium és a Herman Ottó Intézet munkatársainak előzetes pontozását is figyelembe véve, hosszas és alapos mérlegelés után alakította ki a csapatok végső sorrendjét.

Szünet
A diákok a szünetekben izgatottan várták az eredményt

 

Megtudták, hogy győztek
A Pindúr Pandúrok, amikor megtudták, hogy győztek
 • A 2021. évi "Keresd a jelet!" verseny bajnokai a Pindur pandúrok lettek, azaz Lábadi Réka, Majer Nóra és Vígh Bettina. Ők a tatabányai Kossuth Lajos Gazdasági és Humán Technikumban ismerkednek a természettudományok rejtelmeivel. Az ő felkészülésüket Záray Dániel tanár úr segítette.

A dobogos csapatok tagjai értékes ajándékokat vihettek haza
A dobogós csapatok tagjai értékes ajándékokat vihettek haza

A csapatok további sorrendje így alakult:

 • IV. helyezést értek el az ugyancsak a már említett szolnoki iskolából érkező Zöld Biomókusok. Juhász Regina, Kolcsiker Dzsesszika Nikol és Szilágyi Mátyás felkészülését Csáki Éva tanárnő segítette.

 • V. helyen végeztek a Gladiátorok. Gyarmati Lóránt, Halmai Márk Krisztián és Rideg Bence a Budapesti Gazdasági SZC Terézvárosi Technikum és Szakképző Iskola 9. évfolyamos tanulója, felkészítő tanáruk pedig Szita Éva Andrea.

 • VI. lett a Pangea, azaz az egykori egységes szuperkontinens nevét kölcsönző, ugyancsak szolnoki vegyes, azaz 2 lányból és egy fiúból álló csapat. Kovács Kata, Kaló Bencét és László Stella Amanda figyelmét szintén Mustos Szilvia tanárnő fordította a fenntartható fejlődés kérdései felé.

 • VII. helyen értek célba a mindannyiunkat éltető elemről elnevezett csapat, a H2O tagjai. Kertész Noémi, Szabó Luca és Ábel Kitti  a szolnoki SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző iskola tizedikes diákjai. Őket és az ugyanebből  ugyanebből a tanintézményből érkezett tizedikes diákokat, azaz

 • a VIII. helyen végző, a megújuló energiaforrásokhoz nyilvánvalóan vonzódó Solar panel csapatot tlkotó Demeter Barbarát, Vidák Szimonettát és Selmeczi Karolinát a H2O tagjaihoz hasonlóan Mustos Szilvia tanárnő készítette fel a megmérettetésre.

 • IX. helyen az Amazonasz végzett. A rendkívüli biológiai sokszínűséget mutató, ám környezetvédelmi szempontból fokozottan veszélyeztetett területet csapatnevében megjelenítő Bugyik Martin, Schenek Bence és Szilvási Dávid Andor  Csáki Éva tanárnő tanítványa a már többször említett szolnoki középiskolában.

 • Végül és nem utolsósorban X. helyezést értek el a Jel-esek. Takács Zoé Brigitta, Virág Lívia és Csécs Flóra Kamilla a Nagykanizsai SZC Thúry György Technikum 11-es tanulói, felkészítő tanáruk pedig Horogh Roland tanár úr.

A zsűri értékel
A három tagú zsűri hosszas és alapos mérlegelés után alakította ki a végső sorrendet

Minden döntőbe jutott diákot megjutalmaztunk

 

 • Az I. helyezést elérő Pindur Pandúrok jutalma egy 250.000 forint értékű ajándékcsomag volt, melyet a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. kínált fel a győzteseknek. A csomag része volt Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című, hulladékmentes háztartásról írott könyve is.

 

 • A bajnokok felkészítő tanára,  ugyancsak a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ajándékaként egy 20.000 forintos Média Markt utalványt kapott, mely elsősorban elektronikai termékek vásárlására alkalmas.

 

 • A II. helyen végző Csillámpónik fejenként 40.000 forintos, elektronikai cikkek vásárlására jogosító Media Markt utalványt kaptak a minősítetten környezetbarát takarítási szolgáltatást is nyújtó Granpol Kft – től.

 

 • A III. helyezett Green Air Force csapat tagjainak 20-20 ezer forintos könyvutalványt ajándékozott a papíriparban tevékenykedő környezetbarát cég, a Lucart Kft.

 

 • A IV-X. helyezést elérő csapatok tagjai a minden résztvevőt megillető oklevél mellett a környezetvédelem és a környezeti sokszínűség megőrzésének jegyében egy –egy, a Herman Ottó Intézet által készíttetett állatmintás bögre mellett a Gasparik Mihály és Medzihradszky Zsófia szerzőpáros A mi jégkorszakunk című könyvét vihették magukkal. Ezeket az ajándékokat ugyancsak a Herman Ottó Nonprofit Kft. biztosította.

A döntőben minden csapat nagyszerű teljesítményt nyújtott, ezért a szervezők nevében gratulálunk a résztvevőknek, és köszönjük az alapos felkészülést!