Ők azok, akik izgatottan várják az Ökocímke verseny döntőjét

2021. november 29., hétfő – 17:22

December 10-én a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. zsűrije eldönti és kihirdeti, kik nyerik a 2021. évi Ökocímke verseny döntőjét. A 60 magát megmérettető csapatból a beadott pályamunkák alapján 10 középiskola indulói lettek esélyesek a győzelemre. Ők az első forduló feladatait mindannyian nagyszerűen teljesítették, ezért most röviden bemutatom a döntőbe küldött pályamunkáikat.

„Mindig is érdekelt, hogy vehetnéd ki te is a részed, hogy lehetnél egy kicsikét zöldebb…?”

(István csapat)

Nomen est omen – gondolhatták talán a miskolci Herman Ottó Gimnázium diákjai, azaz Győrfi Borostyán, Barati Eszter Zsófia és Iván Rebeka Anna, amikor az első fordulóból a döntőbe jutva benyújtották újabb pályázati anyagaikat. István nevű csapatuk prezentációjában alapos elemzés alá vetette a Sió ECKES Élelmiszergyártó és Kereskedelmi Kft. anyagfelhasználását, és interjút készítettek családtagjaikkal az ökocímkékkel jelölt élelmiszerek ismeretéről és a környezetbarát gondolkodás szerepéről a vásárlási szokásaikban.

 

„Mindig is érdekelt, hogy vehetnéd ki te is a részed, hogy lehetnél egy kicsikét zöldebb…?” – kérdezik mindannyiunktól az ökocímke és a fenntartható fejlődés gondolatát népszerűsítő, ide kattintva elérhető és meghallgatásra érdemes, Őkocímkék című dalukban a csapat tagjai. A kreatív miskolci diákok felkészítő tanára Ölveczki Gyula.

 

„Gyengül már a Föld ereje, rajtad múlik, túléli-e”

(Őrzők)

A hatvani Bajza József Gimnázium Őrzők nevű csapatának tagjai, azaz Banka Tünde, Bertók Brigitta, Keller Enikő, Kovács Anna és Szécsényi Anna a családtagjaik zöld szempontokra odafigyeléséről tanúskodó felmérésük mellett a bébiételt gyártó Hipp kereskedelmi KFT. környezetbarát anyag – és hulladékgazdálkodásának elemző értékelésével és a cégnek címzett fejlesztési ötleteikkel érzékeltették a környezetvédelem iránti elhivatottságukat. A 11. évfolyamos Őrzők alapos felkészítését Tóth-Csuvikovszky Sára tanárnő segítette.

A Föld sóhaja című versükben érzékletesen mutatják be a hatvani diákok az újrahasznosítás fontosságát és nemzetünk a világ sorsától elválaszthatatlan jövőjének egyetlen lehetséges útját, melyért mindannyiunknak tennie kell. „Gyengül már a Föld ereje, rajtad múlik, túléli-e” – figyelmeztetnek mindannyiunkat az egyéni és kollektív felelősségre.

"Akik tudatosan figyelnek önmagukra és a környezetükre, tudják, hogy ezek a termékek a legjobb választások.”

(Oladi tündérek)

A szombathelyi Oladi Technikum „Oladi tündérei" ugyancsak a hanságligeti HIPP Kft. környezetvédelmi politikáját és környezetvédelmi eljárásait vették górcső alá.

A Lencse Virágból, Vicértes Beátából, Mersich Mirtillből, Hankó Patríciából és Csercsics Vanessa Inezből álló lánycsapat a Vigyázz a földünkre című versében emlékeztet rá mindannyiunkat, hogy vigyázni kell a bolygónkra, hisz tőle van mindenünk, s ha a jeleket keressük, már sokat tettünk mindannyiunk otthonáért, a Földért. A Tündérek felkészítő tanára Dr. Kúti Zsuzsanna.

Az Ökocímke használatára és ismertségére vonatkozó mini felmérésük végén a csapat tagjai bizakodóan állapították meg, hogy „a kereslet és a kínálat aránya talán kezd kiegyenlítődni. Az emberek nagy része tisztában van azzal, hogy az ökocímkék mire is szolgálnak. Azok az emberek pedig, akik tudatosan figyelnek önmagukra és a környezetükre, tudják, hogy ezek a termékek a legjobb választások.”

"Egyre több ember törődik bolygónk tisztaságával és épségével"

(Upupa Epops)

A kecskeméti Katona József Gimnázium Upupa Epops nevű csapatának nyilvánvalóan a hazai erdők punkjának is nevezett, 2015-ben az év madarának választott búbos banka a kedvenc madara, hiszen valószínűleg ezért kölcsönözték tőle maguknak ezt az ékes latin nevet a 11-es diákok. A négy környezetvédő középiskolás, azaz Barna Lilla, Kiss Jana Borbála, Kőrösi Sára, Pancza Zsófia és Soós Bence figyelmét sikeresen a fenntartható fejlődés kérdésköre felé fordító tanáruk Ragó Anikó.

Az Upupa Epops tagjai „Keresd a jelet” című, online módon sajnos nem elérhető rap számukban emlékeztetnek rá minket, hogy a vészharangok riasztó kongása helyett jobb lenne madárdalt hallgatnunk, komolyan véve David Attenborough és a hozzá hasonló jeles kutatók figyelmeztetéseit, és persze keresni a jelet, azaz az Ökocímkét.

Némi bizakodásra adhat okot szerintük, hogy az Ökocímke ismertségét és használatát felmérő cikkük összegzéseképpen elégedetten állapíthatták meg, hogy „összességében tehát elmondhatjuk, hogy a magyar családok nagy része törekszik a környezettudatos és létfenttartható életmód felé, vagyis egyre több ember kezd törődni bolygónk tisztaságával, épségével.”

„Olcsó, friss és nem túl drága, környezetbarát az előállítása.”

(Biobékák)

Az ajkai Bródy Imre Gimnázium 9. osztályos diákjai, azaz a Biobékák  - név szerint Árki Sára, Ferenczi Eszter, Szeiler Anna és Bakos Boglárka  - nagy fába vágták a fejszéjüket, amikor felmérték a Magyar Nemzeti Bank környezeti teljesítményét, azaz energiafelhasználását, levegőminőség védelmi és vízgazdálkodási intézkedéseit, valamint a karbonkibocsátás csökkentésére tett erőfeszítéseit és hulladékgazdálkodási jellemzőit. Felkészítő tanáruk Kersnerné Trombitás Judit volt.

A béka-quartett tagjai rövid, ám annál figyelemfelkeltőbb Ökocímke versike című alkotásukban az Ökocímkével jelölt termékek főbb jellemzőinek összefoglalása mellett felhívják rá a figyelmünket, hogy miért különösen fontos, hogy amikor csak lehet, ökocímkés terméket válasszunk, hiszen az ökocímkés termék „olcsó, friss és nem túl drága, környezetbarát az előállítása.”

"Ahhoz, hogy hasznosíthassuk az ökocímkéket, tudnunk kell a jelentésüket"

(Greenies)

A fentebb már említett ajkai Bródy Imre Gimnáziumból két csapat is pályázott. Greenies néven szállt harcba bolygónkért és a végső győzelemért a 10. osztályos Kovács Bíborka, Pad Lina, Somlóvári Nóra és Tóth Zsófia.

Ők egyrészt felmérték az Emas rendszer dunaújvárosi bevezetésének hatásait és gyakorlati hasznát, másrészt Észrevétlen című versükben arra hívják fel a figyelmünket, hogy „sok mindenhol látható, mégsem vesszük észre, jobban kéne figyelnünk az Ökocímkékre”.

Az ajkai tizedikesek családtagjaik Ökocímkével kapcsolatos ismereteit felmérve megállapították, hogy „a címkék önmagukban nem segítenek. Ahhoz, hogy hasznosíthassuk őket, tudnunk kell a jelentésüket.”

"Az Ökocímke nem csupán szemfényvesztés, hanem valódi termékjelzés"

(Fecskék)

Az újpesti Fecskék, azaz a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium kilencedikes diákjai a papírgyártó iparágban dolgozó Hamburger Hungária Kft. gazdálkodásának vizsgálatával mutatják be, hogy még a sokak által környezetszennyezőnek gondolt papírgyártásra is van mód környezetbarát módon.

Mélykuti Dóra, Szilágyi Viktória és Kocsi Viktor az Ökocímkéről írt és közösen előadott versében rávilágít, hogy "az Ökocímke nem csupán szemfényvesztés, hanem valódi termékjelzés", és a megjelölt termékeket vásárlók valóban tesznek a környezetért. Kérik, hogy mindenkit erre biztassunk, mert nagy szükség van rá. Felkészítő tanáruk Fürjes-Szekeres Stella.

"Csatlakozz az etikus fogyasztói társadalomhoz!"

(Ökokommandó)

A pápai Türr István Gimnázium és Kollégium csapata, az Ökokommandó videoklipjében az embert teszi felelőssé az ab ovo szép világ elrontásáért, ám az alkotók reményt keltő módon jelzik számunkra, hogy talán még van lehetőség a javításra. Ehhez nem utolsósorban az ökocímkével jelölt termékek választását ajánlják a vásárlóknak.

A Tetra Pak Csomagolóanyag Gyártó ZRT. környezeti teljesítményét felmérő 11. évfolyamos Erdélyi Nóra, Feczkó Boróka, Gelencsér Kata, Pintér Boglárka és Völgyi Tina Szvetlana felkészítő tanára Vargáné Hári Rita.

Mivel az Ökocímke ismertségére és a vásárlások során tanúsított környezettudatos viselkedésre vonatkozó felmérésük vegyes eredménnyel zárult, mindnyájunkat arra bíztatnak, hogy figyeljünk a környezetünkre és csatlakozzunk az etikus fogyasztói társadalomhoz!

"Mi lenne velünk, ha a kikerics többé nem nyílna?!"

(Természetesen)

Mészégető Liza, Takács Dália, Radácsi Réka, Bonczó Virág és Varga Sarolta, azaz a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium 9-12. évfolyamos diákjainak „Természetesen” fedőnevű, a korosztályt tekintve vegyes csapata Ökocímke című versében gyönyörű képekkel illusztrálva mutatta be, hogy csak akkor tehetünk az egész világot fenyegető végzet ellen, ha összehangoltan cselekszünk mindannyian. A megoldás – természetesen – az Ökocímke.

A nagy nyugat-magyarországi iparváros, Győr önkormányzatának az ökoszisztéma és a társadalmi szolgáltatások folyamatosan fejlesztését célzó energia; víz – és hulladékgazdálkodási intézkedéseit bemutató diákokat Horváth Krisztina tanárnő készítette fel a megmérettetésre.

Köszönjük a nagyszerű pályaműveket, és a december 10-ei végeredménytől függetlenül azt kívánjuk minden résztvevőnek, hogy a továbbiakban se térjenek le a környezetbarát gondolkodás és a fenntartható fejlődés néha rögösnek tűnő útjáról, és biztassák ugyanerre barátaikat és családtagjaikat is!

 

Kékesi Raymund