Keresd a jelet! - verseny, ökocímke és hulladékmentes háztartás a Sláger Rádióban

2022. december 10., szombat – 18:14

2022. december 8-án a Sláger Rádió Sláger reggel című műsorában Pordán Petra és Somogyi Zoltán műsorvezetőkkel, valamint Tóth Andi Zero Waste tanácsadóval beszélgettünk a 2022-es Keresd a jelet! ökocímke vetélkedőről, a környezetbarát termékekről és szolgáltatásokról, továbbá a hulladékmentes háztartás, a fenntartható fejlődés és a „greenwashing” kérdéseiről.

Oldott hangulatban zajlott
A beszélgetés rendkívül oldott hangulatban zajlott

„Keresd a jelet a mindennapokban!”

A beszélgetésből a hallgatók megtudhatták, hogy az idei Keresd a jelet! - versenysorozatban a tavalyi 65-tel szemben már több, mint 80 középiskolás csapat mérte össze a tudását. Mindez nem utolsósorban annak köszönhető, hogy mára már hívószóvá vált a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés, és a fiatalok közt egyre trendibb dolog környezettudatosnak lenni. Rengeteg információ ér el minket napi szinten a klímaválságról, és persze arról, hogy mennyi mindebben a személyes felelősségünk.

Áttekintettük, hogy mennyiben segítheti a környezettudatos életmódot és cselekvést az ökocímke, és hiteles minősítésként miképpen mutat utat a tevékenységüket gyakran zöldre mosó cégek marketing-dömpingje közepette, azaz rámutattunk, hogy miért fontos a jel, azaz az ökocímke keresése a mindennapokban. Természetesen bemutattuk, hogy milyen hiteles ökocímkékkel találkozhat a magyar vásárló.

„Tanúsíts önmérsékletet a vásárlásaidban!”

Szóba került, hogy milyen lehetőségeink vannak a háztartásokban és mindennapjainkban a hulladék csökkentésére, és persze azt sem kerülhettük meg, hogy miért fontos, hogy mindenből csak annyit vásároljunk, amennyire szükségünk van. Tóth Andi egyértelművé tette, hogy a hulladékcsökkentés nem arról szól, hogy szelektíven tudjuk megfelelően gyűjteni a hulladékokat, hanem elsősorban arról, hogy megelőzzük a hulladék keletkezését.