Az új jogszabályok nagy hangsúlyt fektetnek az uniós ökocímkére – jó hír a vállalkozásoknak és a fogyasztóknak

2024. június 26., szerda – 16:46

Az uniós ökocímke jelentős fellendülésre készül, köszönhetően az új és készülő jogszabályoknak, amelyek kiemelik a címke szerepét az EU zöld átmenetének támogatásában.

A címkét a különböző jogszabályokban kifejezetten a környezeti kiválóság megbízható, harmadik fél által kiállított tanúsítványaként ismerik el, jelezve a vállalatok számára, hogy az uniós ökocímke tanúsításnak jó üzleti értelme van, a fogyasztók számára pedig azt, hogy ez egy olyan címke, amelyre támaszkodhatnak.

A piac tele van környezetbarát jellegre vonatkozó kijelentésekkel és címkékkel, amelyek hitelessége változó. A fenntarthatósági címkékre és a környezetbarát jellegre vonatkozó állításokra vonatkozó szigorúbb uniós szabályok miatt valószínű, hogy számos meglévő környezetvédelmi címke nem felel meg a követelményeknek, ami növeli az uniós ökocímke megbízhatóságát.

A vállalkozások számára az uniós ökocímkével való összehangolás nemcsak a megfelelést biztosítja, hanem a fogyasztói bizalmat is erősíti, és jelentős versenyelőnyt biztosít a piacon.

 

Egyenlő versenyfeltételek a vállalatok számára

Az uniós ökocímkét három jogszabály fogja támogatni, amelyek átfogó keretet teremtenek a fogyasztók választási lehetőségeinek megerősítéséhez és a fenntarthatóbb termékek biztosításához az uniós piacon. 

A fogyasztók zöld átállásban való szerepvállalásáról szóló, nemrégiben elfogadott irányelv tiltja olyan fenntarthatósági címkék használatát, amelyek nem tanúsítási rendszeren alapulnak, vagy amelyeket nem hatóságok vezettek be. Ezenkívül megtiltja a környezetbarát jellegre vonatkozó általános állításokat, például a „környezetbarát”, „zöld”, „ökológiai” kifejezéseket, kivéve, ha az uniós ökocímke vagy a hatóságok által létrehozott címkézési rendszer bizonyítja a kiváló környezeti teljesítményt.

A zöld állításokról szóló irányelvjavaslat kiegészíti ezt a jogszabályt a környezetbarát jellegre vonatkozó állítások közlésének és alátámasztásának módjára vonatkozó további követelményekkel, valamint a környezetvédelmi címkékre vonatkozó különös rendelkezésekkel. Az uniós ökocímke mentesül e jogszabály alól, mivel már az uniós jog hatálya alá tartozik, és ezért az ipar számára biztonságos ökocímkét jelent a beruházáshoz.

Az uniós ökocímke beillesztése a fenntartható termékek környezetbarát tervezéséről szóló új rendeletbe újabb nagy bizalmi szavazat, mivel az uniós ökocímke bizonyítékként szolgálhat a rendeletek környezettudatos tervezésre vonatkozó követelményeinek való megfelelésre, csökkentve a gyártók terheit.

 

A fogyasztói bizalom növelése

A 2023 októberében közzétett Eurobarométer felmérés szerint a fogyasztók 73%-a úgy véli, hogy a termékek környezeti hatása fontos a vásárlási döntés meghozatalakor. Az ökomárkák növekvő tendenciája azonban megnehezíti annak megállapítását, hogy mely állításokban lehet megbízni.

Az uniós ökocímke célja olyan jogos kérdések megválaszolása, mint például, hogy mely áruk vagy szolgáltatások valóban jobbak a környezet szempontjából, vagy hogy mely környezeti állításokban lehet megbízni. Az uniós ökocímke új és jövőbeli jogszabályokba való beépítésével üdvözlendő lendületet kap az uniós ökocímke hitelessége, ami még hatékonyabbá teszi a „zöldrefestés” elleni küzdelmet, és a fogyasztókat a valóban fenntartható lehetőségek felé irányítja.

Mindent egybevetve, az új és készülő jogszabályok dinamikus lépést jelentenek a zöldebb és átláthatóbb uniós piac felé. Összehangolja a gyártók környezetvédelmi erőfeszítéseit a fogyasztói elvárásokkal, és az EU-t erőforrás-hatékony, versenyképes gazdaság felé mozdítja. Emellett lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy tájékozott döntéseket hozzanak, és a napi vásárlást a környezeti változások erőteljes mozgatórugójává alakítja át.

Szeretne többet megtudni azokról a lehetőségekről, amelyeket az uniós ökocímke és a zöld jogszabályok kínálnak a vállalkozások számára? Az Európai Környezetvédelmi Iroda és az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet a közelmúltban szervezte meg a "Szörfözés a zöld szakpolitikák között: lehetőségek a fenntartható vállalkozások számára" című webináriumot - tájékozódjon, hogy jobban megértse az uniós fenntarthatósági környezetet, és szörföljön a változások hullámain.

 

További információk: