#WaterWiseEU: Hogyan járul hozzá az uniós ökocímke a vízpazarlás és szennyezés csökkentéséhez?

2024. május 10., péntek – 12:06

Itt az ideje, hogy víztudatosan éljünk! A vizet, mint az egyik legértékesebb természeti erőforrásunkat, védeni kell. Vízkörforgásunk azonban megszakadt. Nemcsak az éghajlatváltozás súlyosbította azt, az aszályok és árvizek pusztítják életünket és gazdaságainkat, hanem a szennyezés is, mivel folyóink, tengereink és felszín alatti vizeink most tele vannak vegyi anyagokkal, műanyagokkal és más veszélyes anyagokkal.

Ez azonban nem csak borúlátás - itt az ideje, hogy másképp tekintsünk a vízre! Az EU új #WaterWiseEU kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet ezekre a kérdésekre, megoldásokat mutasson be és változást ösztönözzön. Mindannyian együtt dolgozhatunk annak érdekében, hogy átalakítsuk a vízgazdálkodás, -felhasználás és -értékelés módját, és az uniós ökocímke fontos szerepet játszik ebben a közös erőfeszítésben.

A vízvédelem és a környezetszennyezés csökkentése

A tanúsítási kritériumok garantálják, hogy egy termék bizonyítottan csökkentett környezeti hatással rendelkezik, és megoldásokat kínál azon vállalkozások számára, amelyek csökkenteni kívánják termékeik környezeti lábnyomát, különösen a vízfogyasztás és a környezetszennyezés tekintetében. Ezek az előnyök a fogyasztókat is érintik, akik azáltal, hogy uniós ökocímkével ellátott termékeket vásárolnak, hozzájárulnak a tisztább, egészségesebb és bőségesebb vízhez az egész EU-ban. Az uniós ökocímke tanúsítás már most is egyre több termék csökkentett környezeti hatását biztosítja.

Az uniós ökocímke szigorú kritériumai például így csökkentik az olyan termékek vízre gyakorolt hatását, mint a textíliák, a testápolási termékek/kozmetikumok, a turisztikai szálláshelyek és a takarítási szolgáltatások:

  • Textíliák: a textilipar felelős a globális édesvízszennyezés 20%-áért, és az egyik legnagyobb hatású ágazat mind a vízfogyasztás, mind a szennyezés szempontjából. Az uniós ökocímke szigorú kritériumainak való megfelelés érdekében a textilgyártóknak bizonyítaniuk kell a vízszennyezés csökkentését a feldolgozási fázisok során.
  • Testápolási termékek és kozmetikumok: az uniós ökocímke biztosítja a korlátozott általános vízi toxicitást, elősegíti a felhasznált összetevők biológiai lebonthatóságát, és tiltja bizonyos veszélyes anyagok, például a PFA-k és a mikroműanyagok használatát.
  • Turisztikai szálláshelyek: a vízhatékonyság növelése érdekében az uniós ökocímke kritériumai ösztönzik a törölközők és ágyneműk újrafelhasználását, korlátozzák a csapok vízhozamát és a WC-öblítés mértékét, és ösztönzik a medencék kezelésének optimalizálását, valamint az esővíz és a szürkevíz újrahasznosítási gyakorlatát.
  • Takarítási szolgáltatások: az üzemeltetőknek ki kell képezniük a személyzetet a minimális vízfelhasználás és a megfelelő szennyvízelvezetés biztosítására. A mosógépek vízfogyasztására is korlátokat állapítanak meg, és ösztönzik az alacsony környezeti hatású tisztítószerek népszerűsítését.

Legyen víztudatos, válassza az uniós ökocímkét

Legyünk együtt víztudatosak és cselekedjünk! Szeretne hozzájárulni a víz megőrzéséhez a fenntartható termékek kiválasztásával? Nyitott arra, hogy átalakítsa a víz felhasználásának módját a termelési folyamatokban vagy a szolgáltatásokban? Az uniós ökocímke a megoldás!

Legközelebb, amikor vásárolni megy, keressen uniós ökocímkével rendelkező termékeket! Merítsen ihletet sikertörténeteinkből, és pályázzon a környezetvédelmi szempontból „legjobb” termékek uniós ökocímkéjére.

Forrás: ecolabel.eu