A 2024. márciusi adatok szerint rekordszámú uniós ökocímke-engedélyt és terméket adtak ki

2024. április 11., csütörtök – 11:33

A 2024. márciusi adatok szerint rekordszámú uniós ökocímke-engedélyt és terméket adtak ki

Az uniós ökocímke iránti lelkesedés új magasságokat ért el, és az elmúlt hat hónapban a 25 termékcsoport túlnyomó többségében növekedés tapasztalható. Jó hír a fogyasztók, a vállalkozások és a kiskereskedők számára – és a bolygónak is! 

2023 szeptembere óta 159 új ökocímke-engedélyt adtak ki különböző termékcsoportokban, összesen 2 743-ra. Az uniós ökocímkét 6 837 új termék kapta meg, ami azt jelenti, hogy a fogyasztók már közel 96 000 olyan  termék és szolgáltatás közül választhatnak, amelyek bizonyították környezetvédelmi hitelességüket. Ezek a számok ünneplésre adnak okot, mivel tükrözik az egyre növekvő kollektív elkötelezettséget a zöld mosás megszüntetése iránt.

turisztikai szálláshely-szolgáltatások termékcsoportja továbbra is vezető szerepet tölt be, és összességében a legtöbb engedéllyel rendelkezik. A nyaralók mostantól több mint 700 uniós ökocímkével rendelkező szálloda és kemping közül választhatnak a következő utazásaikhoz, amelyek nagy többsége mikro-, kis- és középvállalkozás. A kozmetikai termékek esetében az engedélyek száma 24%-kal nőtt, így az uniós fogyasztók több mint  1 000 uniós ökocímkével ellátott, biológiailag lebomló összetevőkkel, kevesebb veszélyes anyaggal és könnyebben újrahasznosítható csomagolással rendelkező kozmetikummal kényeztethetik magukat.

A legtöbb díjat elnyert termékeket tekintve a fenntartható módon gondolkodó barkácsolás szerelmesei közel 37 000 uniós ökocímkével rendelkező beltéri és kültéri festék és lakk közül választhatnak, míg a mindennapi pillanatokhoz használt használati papír- és szövettermékek 16 500 terméket jelentenek. textiltermékek termékcsoportban 736 új termék jelent meg, amelyek a termékek száma ezzel közel 10 000-re nőtt, így a fogyasztók még könnyebben találhatnak fenntartható szálakból készült ruhákat, kiegészítőket és lakástextíliákat.

További termékcsoportok, amelyek 2023 szeptembere óta folytatták pozitív felfelé irányuló pályájukat, a mosogatógépekhez, a bútorokhoz, valamint az ipari és intézményi mosószerekhez tartoznak – ez is azt bizonyítja, hogy mind a B2C, mind a B2B vállalkozások és a kiskereskedők az egyes ágazatokban szívesen megkülönböztetik magukat ellenőrzött fenntartható termékekkel. 

A legjobban teljesítő országok Ausztria, Franciaország és Németország voltak, amelyek az elmúlt hat hónapban a legtöbb új engedélyeket adták ki, az egyik fő hajtóerő a turisztikai szálláshely-szolgáltatás volt.

Összességében Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország továbbra is a legtöbb engedélyt és terméket kiosztó országok közé tartozik, míg az EGT-n kívüli országok képviselete stabilan az összes uniós ökocímke-engedély 4%-át teszi ki.

Fedezze fel az uniós ökocímke teljes termékkatalógusát, és tekintse meg a legfrissebb adatok részleteit.

Forrás: ecolabel.eu