Miért jó a környezetnek, ha környezetbarát módon takarítunk?

2023. április 21., péntek – 13:39

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mit jelent, mit jelenthet valójában a "környezetbarát jelző a  takarítás esetében, hiszen a takarító - és tisztítószerek legtöbbjéről köztudott, hogy a szennyvízbe kerülve komoly környezetkárosító hatást fejtenek ki. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy miért és mennyiben tényszerű állítás, hogy a környezetbarát takarító szerek és módszerek  alkalmazása a szokásosnál kedvezőbb környezeti hatásai miatt segít természeti értékeink megőrzésében. 

A leggyakrabban takarításra használt, foszfát – és ammóniatartalmú tisztítószerek a csatornákon át a természetes élővizekbe jutva elősegítik az algák és a barna, valamint zöldmoszatok gyors szaporodását, amelyek aztán gyakorlatilag megfojtják a  többi, a biológiai tápláláklánc és az élővizek oxygénellátása szempontjából létfontosságú vízinövényt.

Mindemellett jelentős mértékű környezet – és levegőszennyezést okoz a termékek műanyag csomagolásának előállítása, majd a műanyag hulladék feldolgozása, valamint a takarítószerek gyakran távoli országokból való szállítása. A tömegesen használt tisztítószerek – és a takarításhoz használt, többnyire eldobható szerteágazó környezetkárosító hatása révén csökken a környezet ellenállóképessége, így az hosszútávon kevésbé tud ellenállni a klímaváltozás okozta hatásoknak is.

A minősítetten környezetbarát, azaz ökocímkés takarító cégek ezek helyett ahol csak lehet, kímélő és ökocímkés, környezet – és emberbarát tisztítószereket használnak, melyek az alapanyag – beszerzéstől az előállításon keresztül a felhasználásig minden életszakaszban bizonyítottan jóval kevésbé terhelik a környezetet, mint a hasonló hatású, „hagyományos” tisztítószerek. Az európai vagy magyar ökocímkével ellátott tisztítószerek legtöbbjét ráadásul akár Ön is megvásárolhatja a kereskedelemben, és használhatja az otthonában. 

Az ökocímkés takarítás tehát jó az embernek, jó a környezetnek és jó a bútorainknak.

(Hogy a bútorainkra milyen hatással van a környezetbarát takarítás, azt majd egy következő cikkünkben mutatjuk be részleteiben.)