Zöldül az osztrák kultúra, ezt Ausztria kormánya anyagilag ösztönzi (II. rész)

2023. július 4., kedd – 14:51

Ahogy cikksorozatunk előző részében már utaltunk rá, az eredetileg szállodák tanúsítására tervezett UZ 200 osztrák ökocímke kulturális intézményekre, azaz elsőként múzeumokra, majd a szabadidő-ipar egyéb szereplőire való kiterjesztése mára már a színházakat és mozikat is érdekeltté tette környezetvédelmi elkötelezettségük ökocímke megszerzésével való kinyilvánításában. A kulturális intézmények minél klímasemlegesebb üzemeltetéshez és az ökocímke megszerzéséhez szükséges beruházásait az osztrák kulturális kormányzat 15 millió euróval támogatja.

A színházak és mozik által is megszerezhető megújított ökocímke  kritériumrendszerében figyelembe veszi az ágazatra jellemző sajátosságokat

Az osztrák Klímavédelmi Minisztérium által 2022. július 1-e óta a következetesen fenntartható gazdálkodást folytató múzeumoknak, színházaknak, moziknak és rendezvényhelyszíneknek odaítélhető ökocímke kritériumrendszere természetesen előírja a más ökocímkére pályázó szolgáltatókra vonatkozókapcsolatos előírásokat, ám figyelemmel van az ágazati sajátosságokra is.

Salzburgi színház
A Salzburgi Állami Színház munkatársai már 2020-ban elkezdtek dolgozni a lehetséges minősítés megszerzése érdekében. A „konferencia- és rendezvényhelyszínekre” vonatkozó követelményeket keretként használva  megtették a szükséges előkészületeket, hogy az ökocímkét minél gyorsabban megszerezhessék

A színházakra vonatkozó fontos, mondhatni ágazatspecifikus kérdés, hogy miképpen  lehetséges fenntartható módon végezni a színpadtervezést, beszerezni és előállítani a kellékeket, a jelmezeket és a sminkeket, valamint a hatásos megjelenítéshez adott esetben szükséges speciális effekteket?

A színház akár bolhapiacon is vásárolhat

Nyilvánvaló, hogy nem kell mindent újonnan venni. Az ajánlások szerint a termékeket és anyagokat - a saját készletén kívül - a színház újrafelhasználó hálózatoktól vagy regionális kölcsönző cégektől is beszerezheti. Lehetőség van használt boltokban, bolhapiacokon vagy internetes portálokon is vásárolni. 

Az újrafelhasználás jegyében a színházak és mozik egymás között is cserélhetnek, egymásnka is adományozhatnak kellékeket.  A mozikban például a 3D szemüveg újrafelhasználható áruként használható. 

A mozik és színházak közönsége gasztronómiai kihívást is jelent

A színházakban és a mozikban természetesen a közönség teljes körű kiszolgálása gasztronómiai kihívást is jelenthet. A hagyományos kávéházakkal és éttermekkel ellentétben a büfében általában nagy csoportokat kell rövid időn belül ellátni, és a szolgáltatások köre általában össze sem hasonlítható a hagyományos vendéglátó egységekkel. 

A fenntartható gazdálkodás és gondolkodás jól érzékelhető megnyilvánulása lehet a látogatók számára egyebek mellett a regionálisan előállított ételek és italok újrafelhasználható poharakban vagy palackokban, a sajnos megszokott műanyag szívószálak nélkül történő felszolgálása.

A művészi kreativitás az egész ökocímke rendszerre kedvező hatással lehet

Mivel az ökocímke megszerzéséhez az elengedhetetlenül fontos beruházások mellett a társulat, a műszaki személyzet és a menedzsment összehangolt munkájára van szükség, az illetékesek - köztük Andrea Mayer művészetért és kultúráért felelős államtitkár - bíznak benne, hogy művészeti területen dolgozók kreativitása ráadásul távlatilag az egész ökocímkézés folyamatát előmozdíthatja.

A zöldítéshez szükséges beruházásokat az osztrák kulturális kormányzat 15 millió euróval támogatja

A Kulturális Minisztérium (BMKÖS) „Klimafitte Kulturbetriebe” programjával a Klíma- és Energiaalappal együttműködve kulturális vállalkozásokat kívánnak támogatni a klímasemleges jövő felé vezető úton. A pályázatok részeként az osztrák kulturális intézmények klímabarát intézkedésekre irányuló beruházásait támogatják. A finanszírozási költségvetés 15 millió euró, és az Európai Unió helyreállítási és reziliencia-alapjának – NextGenerationEU – forrásaiból áll.

A legfeljebb 75 000 euró összköltségű beruházási projektek támogatása legfeljebb 75 százalék, e felett a támogatási arány 50 százalék. A maximális támogatási összeg projektenként 250 000 euró.