Zöldül az osztrák kultúra, ezt Ausztria kormánya anyagilag ösztönzi (I. rész)

2023. június 29., csütörtök – 17:37

Számos Ausztriában  túrázó és kiránduló bel-és külföldi turistának már nem csupán az fontos, hogy fenntartható módon utazhasson és lakhasson a nyaralása alatt, hanem az is, hogy minél klímasemlegesebb programokat és kulturális intézményeket látogathasson meg. Az osztrák turizmus világszerte való népszerűsítéséért felelős Österreich  Werbung felmérései szerint a fogyasztók jelentős része által vágyott zöldülést az osztrák kormány elősegíti és ösztönzi, ráadásul nem csupán szavakban, hanem kézzel fogható anyagi támogatással.

Nem csak a szálláshelyeket, hanem a múzeumokat is lehet környezetbarát módon üzemeltetni

A fenntarthatósági eszmével átitatott korszellemre reagálva 2018-ban, azaz az „Európai kulturális örökség évébena környezetvédelmi tanúsítványok megalkotói egyre inkább a fenntartható jelen és jövő kulturális szempontjaira helyezték a hangsúlyt, és ennek eredményeként  létrejött az első múzeumi ökocímke.

Az osztrák múzeumok zöldítésének volt európai előzménye

Az eredetileg szállodák tanúsítására tervezett UZ 200 irányelv kulturális intézményekre, azaz elsőként múzeumokra, majd a szabadidő-ipar egyéb szereplőire  való kiterjesztésének persze voltak előzményei: a portói Serralves Múzeum, Portugália egyik legfontosabb kortárs művészeti múzeuma már 2013-ban regisztrálta magát a közösségi környezetgazdálkodási és -ellenőrzési rendszerbe (EMAS), és a kulturális intézmények közt elsőként integrálta működésébe a környezetvédelmi minőségbiztosítási rendszert. 

A Hundartwasserről elnevezett és a művész szellemében működtetett múzeum ab ovo környezetbarát

A bécsi Hundertwasser múzeum 2018-ban - azaz a a múzeumok közt elsőként-  szerezte meg az ökocímkét.  Az intézmény működtetői mind a kiálítások tematikájában, mind a mindennapi működtetésben nagy jelentőséget tulajdonítanak a fenntarthatóságnak. Óvatosan bánnak az erőforrásokkal, amit lehet, megjavítanak, új termékek vásárlásakor ügyelnek a hosszú élettartamra.

Hundertwasser múzeum
Az ökocímkés múzeumként üzemeltetett, az ember és a természet lehetséges együttélését szemléletesen érzékeltető Hundertwasser múzeum lapos tetején és emeletein több mint 260 növényfajta, köztük több fa zöldell. Az intézmény tehát e tekintetben is zöldnek mondható. (Kép forrása: tripadvisor.de)

A 2023. június 1-én megkezdett felújítások folyamán például úgy modernizálják az épület szellőztető és fűtési rendszerét, hogy földgáz helyett klímabarát geotermikus hűtést és fűtést szerelnek be. A jelenleg is megtekinthető, "A képelőállítás ökológiai lábnyoma” című kiállítás mellett a felújítás után megtekinthető új kiállításon Hundertwasser ökológiai aktivizmusa és építészeti víziói lesznek megismerhetőek.

A zöldítésben számos területen élen járó Bécsben mára már nem csupán számos múzeum és fesztivál működik fenntartható módon, hanem a mozik és színházak is az osztrák ökocímke megszerzésével szeretnék bizonyítani környezetvédelmi elkötelezettségüket - ahogy azt majd következő cikkünkben bemutatjuk.