Hogyan zöldítheti a környezetbarát takarítás az ipart és a környezetet?

2023. április 14., péntek – 15:02

Mivel a környezetvédelemben fokozottan igaz az az általános tapasztalat, hogy minden összefügg mindennel, az ökocímkével minősített termékek és szolgáltatások zöldítő hatása általában túlmutat a szűken vett felhasználási területen, és adott esetben egész iparágakat érint, sőt közvetve vagy közvetetten a globális klímacélok elérésében is szerepet játszhat.  A takarító szolgáltatások esetében sincs ez másképp, ahogy azt a továbbiakban érzékeltetjük:

  • Bár a legtöbb takarítási munkálat elég jelentős környezetszennyező hatással jár, az ökocímkés takarító szolgáltatások esetében biztos lehet benne, hogy a felhasznált tisztítószerek legalább 50 %-a ökocímkés. A környezetbarát takarítás reményeink szerint egyre népszerűbbé válása tehát folyamatosan és jelentős mértékben szélesítheti a környezetbarát takarító szerek piacát, és zöldíti a tisztítószer gyártást, közvetetten pedig a teljes vegyipart.

 

  • Mivel a környezetbarát takarításhoz használt textil kiegészítők, azaz kendők és felmosófejek legalább 50%-a a vízfelhasználás csökkentése érdekében mikroszálas kell legyen, és az ökocímke kritériumrendszere érdekeltté teszi a környezetbarát takarító cégeket az ökocímkés textilgyártókkal való együttműködésben, a környezetbarát takarító cégek működése a textilipart is zöldíti.

 

  • Az ökocímke megszerzése érdekében a legalább EURO 6-os CO2 – kibocsátási szabványoknak megfelelő járműpark fokozatos kiépítésével a környezetbarát takarító cégek Európa – szerte komoly felvevőpiacai lehetnek a szokásosnál kisebb CO2 kibocsátású autóknak, e módon ösztönözve a valóban környezetbarát autóipar kialakítását.

 

Végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk, hogy az ökocímkés minősítési rendszerben további plusz pontok járnak azért is, ha a takarító szolgáltatók rendelkeznek meghatározott szállítási tervvel az üzemanyag – fogyasztás lehető legalacsonyabb szinten tartása érdekében. Az ökocímkés takarítás ezzel a maga szerény módján hozzájárul az európai és a globális klímapolitikai célok, végső soron a klímasemlegesség eléréséhez is.

A fentiek miatt egyértelműen megállapítható, hogy amennyiben ön környezetbarát takarító szolgáltatást választ, és környezetbarát tisztítószereket használ, egész biztosan hozzájárul a környezet és világunk zöldítéséhez. Ez valóban az a terület, ahol minden kis lépés számít!