Hogyan lehet fosszilis fűtőanyagokkal környezetbarát módon tüzelni?

2023. június 13., kedd – 19:19

A Weishaupt neve már az olaj – és a gáztüzelés aranykorában egyet jelentett a megbízhatósággal és a hatékonysággal, ami a fenntarthatóság irányába tett első lépés – tudhattuk meg a Weishaupt csoport magyarországi leányvállalatának ügyvezetőjétől, Hegyi Gábortól a cég biatorbágyi telephelyén immáron IX. alkalommal megtartott környezetbarát napjának megnyitó előadásán. A cég első embere a továbbiakban arra a magától értetődőnek tűnő kérdésre próbált válaszolni, hogy hogyan kapcsolódhat a környezetbarátsághoz a Weishaupt, mint az évtizedeken át a fosszilis fűtőanyagok eltüzelésével azonosított brand?

"A Weishaupt élen jár az emissziócsökkentésben"

Napjaink kutatásfejlesztései a tüzeléstechnikában egyrészt a megújuló tüzelőanyagok minél szélesebb körű alkalmazását, másrészt az egyre nagyobb arányban hidrogént tartalmazó földgáz eltüzelésének lehetővé tételét szolgálják. Nyilvánvaló persze, hogy amíg nem érjük el a 100 %-os hidrogéntartalmat, ez még mindig aktív környezet – és levegőszennyezést jelent, ám már a nyolcvanas évek végére egyre nagyobb hangsúlyt kapott Európa-szerte az emissziócsökkentés, melyben a Weishaupt a kezdetektől élen járt.

A prémium minőségű termékeket gyártó baden-württembergi, azaz sváb családi vállalkozás szakemberei mára már addig jutottak a fejlesztésekkel, hogy a” jelenlegi legkorszerűbb tüzelőberendezéseik kevesebb mint 10 %-os NOx – emisszióval működnek”– mutatott rá a fenntarthatósági törekvések központi kérdésként való kezelésének fontosságára Hegyi Gábor.

„Megbízhatóság, hatékonyság és hosszú élettartalom jellemzi a Weishaupt megújuló energiaforrásokat használó termékeit is”

2001 óta gyártott napkollektoraival és 2007 óta piacra dobott hőszivattyúival azokat a felhasználókat szólítja meg a Weishaupt, akiknek fontos a megbízhatóság, a hosszú élettartam és a hatékonyság, azaz egy szóval a fenntarthatóság, kompromisszumok nélkül.

"A környezettudatosság és a fenntarthatóság számunkra alapérték"

A Weishaupt sosem gyártott olcsó tömegtermékeket, – hangsúlyozta az ügyvezető, - hiszen sosem a legnagyobb akart lenni, hanem „csak” a legjobb. Fejlesztői folyamatosan arra törekszenek, hogy a jelen lehetőségei mellett és a jövőt fürkészve globális szempontból is a legjobb megoldásokra jussanak.

„Ez a szemlélet a biztosítéka annak, hogy Önök évtizedek múlva is megtalálják majd a Weishauptot, és hogy mondjuk majd a 24. környezetbarát napon ismét fogadhassuk vendégeinket, talán pont itt. Úgy gondoljuk, hogy az ehhez hasonló összejövetelek kitűnő lehetőséget teremtenek a környezettudatosság és a fenntarthatóság gondolatainak népszerűsítésére, melyek a mi értékrendünk alapjait is képezik. Bízom benne, hogy az elmúlt évek környezetbarát napjaihoz hasonlóan ma is érnek bennünket olyan impulzusok és élmények, melyek megerősítenek minket abban, hogy ezek mentén eljutunk egy olyan holnaputánba, amely miatt nem kell majd szégyenkeznünk az unokáink előtt” – zárta a környezetbarát napot megnyitó eszmefuttatását Hegyi Gábor.

A Weishaupt Kft. IX. környezetbarát napját bemutató cikkünk II. részében a fűtéstechnikai cég ökocímkés termékeit fogjuk bemutatni.