Idén is megrendezték a Keresd a jelet! versenyt

2023. december 13., szerda – 14:47

Szentlőrinci, szolnoki, egri, budapesti és érdi középiskolákból érkeztek a tanulók a Keresd a jelet! – ökocímke verseny döntőjébe, hogy bemutassák szállodazöldítési elképzeléseiket, valamint számot adjanak az ökocímkével kapcsolatos ismereteikről és környezetvédelmi elkötelezettségükről.

A Magyar Természettudományi Múzeumban megtartott verseny kezdetén a műsorvezető, Tóth Andi a hulladék nélküli háztartás elhivatott szószólója, a 2022-es ökocímke verseny zsűrielnöke bemutatta a három zsűritagot. A zsűri elnöke, Blága Tünde szépségkirálynő elkötelezett a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés iránt. Számos jószolgálati ügyet támogat, és nem utolsósorban e tekintetben is példakép lehet a középiskolás diákok számára. A zsűri tagja volt még Horváthné Domonkos Mónika, az Energiaügyi Minisztérium ökocímkéért felelős szakreferense. Végzettségét tekintve környezetmérnök és agrármérnök – tanár, ráadásul számos talajbiológiai szakmai tanulmány szerzője. Végül, de nem utolsó sorban, a zsűri tagja volt Dobi Bálint, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. igazgatóhelyettese, környezetegészségügyi szakemberként a tiszta levegő és az egészséges környezet megőrzésével, foglalkozó kutató és gyakorlati szakember.

Magyarországon 2020 óta nincs ökocímés szálloda, ezért az volt a diákok feladata, hogy környezetbarátnak vezetőséggel rendelkező helyeket keressenek a zöldítési lehetőségek feltérképezéséhez. A csapatok egy-egy szabadon választott szálloda turisztikai ökocímke feltételeknek megfelelő állapotfelmérését és zöldítési tervét mutatták be.

A szentlőrinci Déli ASzC Ujhelyi Imre Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból érkező Újhelyi csapat tagjai egy szigetvári szálloda jelenleginél környezetbarátabb üzemeltetésének lehetőségeit tekintették át, az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégiumból érkező Képtelenek a Noszvaji Oxigén Family Hotel zöldítési tervét tárták a zsűri elé, az ugyanebben az oktatási intézményben tanuló Észbontók pedig egy kisebb, két csillagos egri szálloda zöldítési tervét dolgozta ki.

A korábbi ökocímke versenyekre több csapatot küldő Szolnoki SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolából az idén a Zöld kommandó csapata jutott a döntőig, ők a Garden Hotel Wellness és Konferencia szálloda rendkívül alapos zöldítési tervét készítette el a szálloda menedzsmentjének segítségével.

A BKSZC Erzsébet Királyné Szépészeti Technikum tanulói, azaz a Sysis lányok, a paksi Duna Hotel ökocímkéssé változtatásának lehetőségeit tekintették át, és végül, de nem utolsósorban az ugyanebből az iskolából érkező Zöld bolygó csapat tagjai a fővárosi, Pesterzsébeten található Green Garden Plus Apartmanházat akarták a lehető legkisebb anyagi ráfordítással minősítetten környezetbaráttá tenni.

A Keresd a jelet! verseny döntőseinek helyezései:

1. helyezett: Képtelenek (Csomós Julianna, Juhász Janka és Valkó Viola), az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium diákjai. Felkészítő tanár: Tóth Vera.

2. helyezett: Észbontók (Hüvelyes Liliána, Léport Luca és Terenyei Alexandra) az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium diákjai. Felkészítő tanár: Tóth Vera.

3. helyezett: Zöld kommandó (Bugyik Martin, Gruller Vivien és Kovács Kata), a Szolnoki SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola diákjai. Felkészítő tanár: Mustos Szilvia.

4. helyezett a Zöld bolygó, 5. helyezett a Sisys lányok, míg 6. helyezett az Újhelyi lett.

A fenti csapatokon kívül négy csapat érkezett – versenyen kívül – az érdi Vörösmarty Gimnáziumból. A meghívás célja az volt, hogy a szervezők a későbbiekben meghívásos versenyeket is lebonyolítsanak, a jelen verseny főpróbaként szolgált ehhez a távlati tervhez. Minden döntőbe jutott diák könyvjutalomban és oklevélben részesült, az érdi 4 versenyen kívül meghívott csapat közül a legjobb eredményt elérő Zöld mosómedvék csapat tagjai pedig a Kristály-MIX Kft. különdíjaként egy-egy ajándékcsomagot kaptak.

A döntőben minden csapat nagyszerű teljesítményt nyújtott, ezért a szervezők nevében gratulálunk a résztvevőknek és tanáraiknak, és köszönjük az alapos felkészülést!