Fogyasztóként érdekelnek az ökocímkés termékek

okocimke_am

 

Minőségi garancia, megbízhatóság, egészség- és környezetvédelem, többnyire ezeket az értékeket keressük nap mint nap, amikor kiválasztunk egy terméket az üzletben vagy egy szolgáltatást.

A környezettudatosság hamarabb megtérül, mint gondolnánk, a „zöld vásárlás” pedig egyszerűbb, mint hinnénk. A reklámokkal zsúfolt információáradatban, a hatalmas árudömpingben eligazodni azonban meglehetősen nehéz. Ahhoz, hogy környezettudatos fogyasztói döntéseket hozhassunk, megbízható információkra van szükségünk. Ebben nyújtanak hiteles segítséget a környezeti ökocímkék. A termékeken megtalálható államilag elismert magyar és uniós védjegyek hasznos információkat közvetítve a fogyasztók felé, arra is felhívják a figyelmet, hogy a hagyományos áruk mellett van más választási lehetőségünk is: vásárlásaink során mérlegelve az ökológiai szempontokat, a megbízható környezetbarát termékek mellett dönthetünk.

A környezettudatos zöld vásárlás nem jelenthet nehézséget, ha tudunk változtatni szokásainkon. Az ökocímke minősítések éppen az első lépések megtételében lehetnek a segítségünkre. Ezek az államilag elismert jelzések segítik a fogyasztókat abban, hogy nap mint nap környezetkímélő döntéseket hozzanak.

De mi az az ökocímke?

A környezeti ökocímke igazolja, hogy egy termék vagy szolgáltatás környezetkímélő. A környezetbarát termékek minősítését szigorú követelmény- és feltételrendszerhez kötik a minősítő bizottságok független szakértői. Odaítéléskor figyelembe veszik a termék vagy szolgáltatás életútja során a levegőre, a vízre, a talajra és az emberi egészségre gyakorolt hatásokat, a nyersanyagok kitermelésétől az előállításon át a használatig, majd a keletkező hulladék kezeléséig. Ezek a termékek kevesebb veszélyt jelentenek a vizekre és a termőföldre, használatukkal csökken a széndioxid kibocsátás, egyszóval az embernek és a környezetnek is hasznára válnak.

Videófájl

 Egy változás első lépései az ökocímkék és védjegyek - a minőségi információhordozók.