Napról napra nő az európai ökocímkével minősített termékek száma

2023. április 24., hétfő – 17:26

A fogyasztók jelenleg 88045 ökocímkés termék közül választhatnak különböző termékkategóriákban, és ez a szám napról napra növekszik. Az elmúlt fél évben például 24 új ökocímke bizonylatot adtak ki a minősítő hatóságok turisztikai szálláshelyeknek, és a többi termékcsoportban is hasonló növekedés tapasztalható.

Az ökocímkével minősített termékek száma 2022. szeptembere óta 560-nal (+0,6%) nőtt, ami 97 új ökocímke licencet jelent. A legnagyobb növekedés a környezetbarátnak minősített textíliák, bel - és kültéri festékek,  kozmetikumok és a kemény felülettisztító termékek körében történt. 

Ökocímkés termékek országonként
Az ökocímkés termékek számának alakulása naprakészen nyomon követhető a www.environment.ec.europa.eu weboldalon

Az elmúlt hónapban, azaz 2023. márciusában a legtöbb engedélyt Olaszországban  ( 17%), Németországban  (16%),  Spanyolországban (15%) és Franciaországban  (14%) adták ki, a termékek többségét pedig Spanyolországban (18 %), Olaszországban (15%), Franciaországban (13%) és Németországban (10%) minősítették.

Mindez egyértelműen arra utal, hogy a környezetbarát szemlélet egyre jobban terjed, és ennek eredményeként az európai gyártók, polgárok és kereskedők fokozott érdeklődést mutatnak a "zöld" termékek és szolgáltatások iránt.