A fenntartható turizmus megerősítése

2023. december 20., szerda – 14:56

Új pályázati felhívás jelent meg a turisztikai szektorban tevékenykedő kkv-k számára. A finanszírozás célja egy átfogó támogatási csomag nyújtása, amely képzést, pénzügyi támogatást és tanácsadási szolgáltatásokat foglal magában, együttműködési partnerség keretében, beleértve a turisztikai ágazat kulcsfontosságú szereplőit is.

Az új felhívás ide kattintva érhető el.

Az elsődleges cél az EU idegenforgalmi ágazatának segítése abban, hogy ellenállóbbá váljon, és környezetbarátabb és szilárdabb gyakorlatokat alkalmazzon.

Ki a célközönsége ennek a finanszírozási mechanizmusnak?

A finanszírozási mechanizmus végső kedvezményezettjei a kkv-k, beleértve az induló vállalkozásokat és a vállalkozókat. Konzorciumok jelentkezését várják, beleértve a turisztikai ágazat kulcsfontosságú érdekeltjeit, vállalkozástámogató szervezeteket, szaktanácsadókat, turisztikai szakembereket stb. (a jogosultsági feltételeket a felhívás szövegében olvashatja el).

Miért releváns az uniós ökocímke és az EMAS szempontjából?

Az idegenforgalmi ágazatban működő kkv-k támogatására rendelkezésre álló különféle stratégiák közül az EU ökocímke, az EMAS-szal, az EU-környezetgazdálkodási és EMAS-rendszerrel együtt a rugalmasság és a fenntarthatóság fokozásának hiteles és széles körben elismert rendszereként tűnik ki. Ennek megfelelően a pályázók javaslataik egy részét a környezetbarát gyakorlatok előmozdítására és/vagy olyan tanúsítási rendszerek elfogadására összpontosíthatják, mint az EU ökocímke vagy az EMAS. Példák a tevékenységekre:

  • Növelje a tudatosságot, és képezze a legfontosabb turizmusban érdekelt feleket az EU-tanúsítványokról, mint például az EU ökocímke és az EMAS.
  • Személyre szabott tanácsadási szolgáltatásokat kínál a kkv-k számára, ideértve a technikai segítséget, a coachingot vagy a peer-to-peer tanulási kezdeményezéseket, amelyek kifejezetten az EU ökocímke-tanúsítvány/EMAS-regisztráció megszerzésére irányulnak szállodák és egyéb szálláshelyek esetében.
  • Sikertörténetek összegyűjtése és bemutatása azoktól a létesítményektől, amelyek már rendelkeznek EU ökocímke-tanúsítvánnyal (Turist Accommodation Catalog)/EMAS-regisztrációval az ipar és a döntéshozók tudatosságának növelése érdekében.

Az együttműködési projektpartnerségek – bizonyos feltételek mellett – közvetlen pénzügyi támogatásban is részesülhetnek a fenntarthatósági tanúsítványok fedezésére, mint például az EU ökocímke tanúsítás /EMAS regisztrációs költségei és a tanúsítással/regisztrálással kapcsolatos megvalósítási költségek.

A költségvetési

Projektek várhatóan 1 700 000 és 2 125 000 euró között mozognak, a maximálisan elérhető finanszírozás pedig 8 500 000 euró. A projekteknek 30 és 36 hónap között kell tartaniuk. A projekteket támogatásokból finanszírozzák.

Határidő

2024. február 21. (17:00 GMT+1).

Szakpolitikai keret

Ez a finanszírozási mechanizmus része az Európai Bizottság EU Átmeneti Útjának, amelyet a frissített Ipari Stratégia (COM(2021)350 végleges), különösen az Egységes Piac Program (SMP) vázol fel, amelynek célja az EU egységes piacának erősebbé tétele és a kkv-k versenyképességének növelése. és a fenntarthatóság.

Több információ

Forrás: EU