Közlemény a takarító- és tisztítószerek feltételrendszer érvényességi idejének meghosszabbításáról

2023. június 22., csütörtök – 07:57

Az Európai Bizottság értékelése szerint a 2023. júniusában lejáró, a mosó- és tisztítószerek termékcsoportjaira vonatkozó ökocímkés feltételrendszerek  esetében felülvizsgálatra van szükség a többi uniós szakpolitikával való összhang biztosítása és az ökocímke népszerűsítése érdekében. A felülvizsgálatok 2026-ig előirányzott elvégzéséig számos feltételrendszer érvényességi idejét meghosszabbították.

A mosó-és mosogatószerek termékcsoportjaira vonatkozó kritériumrendszerek 2026 végéig lesznek érvényesek

Az Európai Bizottság  2023. március 27-én keltezett, 2023/693. számú határozata szerint azért, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a felülvizsgálati folyamatok véglegesítésére, és a már ökocímkét szerzett gyártók számára biztosított legyen a piaci folytonosság a kritériumok jelenlegi és felülvizsgált változatai között, a »kézi mosogatószerekre«, az »ipari és intézményi felhasználásra szánt mosogatószerekre«, a  »gépi mosogatószerekre«, a kemény felületekre szánt tisztítószerekre«a »mosószerekre«, »ipari és intézményi felhasználásra szánt mosószerekre« vonatkozó uniós ökocímke-kritériumok, valamint a kapcsolódó értékelési és ellenőrzési követelmények 2026. december 31-ig lesznek érvényesek.

Az ökocímkés takarítás feltételrendszere jelenleg naprakész

A beltéri takarítási szolgáltatások esetében a kritériumokat naprakésznek vélték, és azok a jelentés szerint valószínűleg azok is maradnak a következő években. Ezért a kapcsolódó kritériumok felülvizsgálata egy későbbi szakaszban kezdődhet meg, lehetővé téve a mosó- és tisztítószerekre vonatkozó, addigra már szükség szerint átdolgozott  kritériumok alkalmazását.

A »beltéri takarítási szolgáltatások« termékcsoportra vonatkozó uniós ökocímke-kritériumok, valamint a kapcsolódó értékelési és ellenőrzési követelmények 2027. december 31-ig lesznek érvényesek.