Másfél millió ember találkozott a kerekeken guruló ökocímkés kiállítóteremmel - képes beszámoló, első rész

2022. szeptember 21., szerda – 13:24

8 napot töltött Magyarországon a Brüsszelből indított, kerekeken guruló és Európa jelentős részét bejáró ökocímkés vándorkiállítás. A számos rendezvény és gyönyörű helyszín,  ahová elvittük, valamint a bemutatására szervezett eseményeinkről beszámoló médiumok lehetővé tették, hogy az európai ökocímkét és a magyar környezetbarát védjegyet, valamint az ökocímkével minősített termékeket és szolgáltatásokat legalább másfél millió embernek megmutassuk.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk,  az uniós ökocímke harmincadik születésnapja alkalmából létrehozott, Brüsszelből induló és 3 hónapos európai körútját követően oda visszatérő, kerekeken guruló vándorkiállítás célja, hogy az uniós ökocímkével ellátott termékeket és szolgáltatásokat bemutatva és az ökocímkéhez kapcsolható környezettudatos elveket közvetítve elősegítse a körforgásos, minél kevesebb környezetszennyező anyag kibocsátásával működő gazdaságot, valamint a minél zöldebb Európa kialakulását.

A kiállítótermet szeptember harmadikán mutatta be egy be Budapesten a millenáris Parkban egy sajtótájékoztató keretében Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár asszony és Barta Géza igazgató úr.

 

Sajttáj1
Raisz Anikó államtitkár asszony beszédében rámutatott az ökocímkék fenntartható fejlődésben való szerepére, és utalt a környezettudatos gondolkodás és a zöldre festés elleni harc fontosságára

"Azok a gyártók és vállalatok tudják megszerezni az ökocímkét, amelyek a fenntarthatóság előnyeit a hatékonyság növelésére szeretnék fordítani, ezen felül céljuk a stabil, jövőbe mutató és fenntartható üzletmenet. Az ökocímke valójában egy díj, amely a környezeti fenntarthatóság terén elért eredményekért jár"

– mutatott rá Raisz Anikó államtitkár asszony az ökocímkés kiállítóterem magyarországi útját megnyitó beszédében.  A szeptember 3-ai sajtótájékoztatón más médiumok tudósítói mellett részt vettek a Magyar Távirati Iroda, a Hír tv- és az MTVA munkatársai, ráadásul az eseményről számos hírportál és a tévéhíradók mellett mind a 19 megyei lap nyomtatott és online formában tudósította olvasóit.

Barta_Híradó
Barta Géza minősítési igazgató szólt arról is, hogy a vándorkiállítás országszerte lehetővé teszi az európai és magyar ökocímkével minősített termékek és szolgáltatások megjelenítését (ide kattintva megtekinthető a híradó felvétele)

 

A kiállítóterem bejárta Budapest talán legszebb helyszíneit

A biciklivel vontatott kiállítóteremmel ezt követően  Víg Aurél bicikliversenyző  30 kilométeres túrát tett a magyar fővárosban, bemutatva azt a főváros ikonikus helyszínein, azaz a Hősök terén, a Szent István Bazilikánál, a Várkert Bazárnál és az ide kattintva megtekinthető egyéb állomásokon.

Budai rakpart
Az ökocímkés kiállítótermet vontató bicikli az Országházzal átellenes budai rakparton is végiggurult, ahogy azt az ide kattintva elérhető felvétel megmutatja

A kiállítótermet és természetesen a biciklit a szeptember 4-ei fonyódi kerékpárverseny résztvevői is megcsodálták,

ezt követően pedig a Balaton leghosszabb és egyik leglátogatottabb mólójának lábánál, azaz a fonyódi Vigadó téren ismerkedhettek meg az indián nyárban a magyar tengerhez látogató turisták az európai és magyar ökocímke jellemzőivel.

A fonyódi bicikliverseny
A fonyódi Garmin Trail Zone bicikliverseny résztvevői szívesen fotózkodtak az ökocímkés kiállítóteremmel, páran pedig az elektromos rásegítésű kerékpárt is kipróbálták. 
Balaton
Az ökocímkés kiállítóterem a gyönyörű balatoni panorámával számos romantikus kép és szelfi háttere lett

A sajtómegjelenéseknek, a budapesti körútnak és az eddig, valamint a cikkünk következő részében bemutatott rendezvényeknek köszönhetően legalább másfél millió magyar ember találkozhatott valamilyen formában a kerekeken guruló ökocímkés kiállítóteremmel, azaz a "Showroom on Wheels" - sel. (folytatás következik.)