Az EU ökocímkéről

EU Ecolabel logo

Manapság sok termék rendelkezik különböző „zöld” címkékkel, így a vásárlók számára nehéz eldönteni, melyekben bízhatnak. Az EU Ecolabel egy 1992 óta meglévő környezeti címke, amellyel a fogyasztók az egész Európai Unió, valamint számos más ország területén is találkozhatnak.

Az európai ökocímkével rendelkező termékek és szolgáltatások teljes életciklusuk során bizonyítottan alacsonyabb környezeti terhelést okoznak. Egy termék teljes életciklusa a nyersanyagok előállításától a termelésen, csomagoláson, szállításon és használaton át egészen a hulladékká válásáig, végül az ártalmatlanításig tart.

Az EU Ecolabel csak kiváló teljesítményű és egyben a környezetkímélő termékekre kerülhet fel, egy független testület elbírálása alapján. Ha európai ökocímkét lát egy terméken, az kevesebb hulladékot, kevesebb szennyezést jelent és kedvezőbb a bolygónk számára is.

Az EU ökocímke könnyebbé teszi a zöld választást!

5 ok, hogy miért válassza az európai ökocímkét:

1. Segít a környezet védelmében. Az uniós ökocímkés termékek életútja során kevesebb hulladék, kevesebb szennyezés képződik a piac többi hasonló termékével összehasonlítva.
2. Az EU ökocímke minimalizálja a veszélyes anyagok felhasználását, melyek károsíthatják az állat- és növényvilágot.
3. Független szakértők folyamatosan ellenőrzik, hogy az EU ökocímkés termékek megfelelnek a követelményeknek. A védjegyezésért nem az ipar, hanem egy tőle független szervezet felel.
4. Megtakarítást jelentenek a vásárlók számára. A követelményrendszerek biztosítják, hogy az uniós ökocímkés termékek nagyon hatékonyak és így csökkentik a vásárló energia- és vízfogyasztását, amivel a vásárló spórolhat.
5. Mostanra több mint 75 000 termék és szolgáltatás rendelkezik uniós ökocímkével, így nagyon széles a választék.

A minősítő rendszer célja

Az Európai Unió 1992-ben hozta létre az EU ökocímke rendszert, a fogyasztási cikkek (az élelmiszerek, az italok, a gyógyszerek, állatgyógyászati készítmények és orvosi eszközök kivételével) és a szolgáltatások (a továbbiakban együtt: termékek) környezetvédelmi célú megkülönböztető jelölésére. A rendszert szabályozó 880/92/EGK rendeletet a későbbiekben a 1980/2000/EK rendelet, majd a jelenleg hatályos 66/2010/EK rendelet váltotta fel.

Az önkéntes közösségi rendszer létrehozásának célja a fogyasztók pontos, tudományosan megalapozott és hiteles tájékoztatása, olyan termékek népszerűsítésére, amelyek teljes életciklusukat tekintve kisebb környezeti hatással járnak, mint a hasonló rendeltetésű termékek. A környezetbarát vásárlási szokások kialakulása ösztönzően hat a gyártókra, szolgáltatókra, forgalmazókra, a jó minőségű és kedvező környezeti tulajdonságú termékek előállítására, forgalmazására, azaz a környezetbarát gazdasági szerkezet kialakítására.

Kapcsolódó dokumentumok: 
Pályázati tájékoztató
EU Ecolabel logók (zip)
EU Ecolabel Logo Guidelines (.pdf)